GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-04-2024 22:54

Kurbanlık Fiyatları Belli Oldu: İşte Hisse Bedelleri

Sabah'tan Betül Alaşehir'in haberine göre; 16 Haçünkün'da başlayacak olan Kurban Bayramı amacıyla vatandaşın kurbanlık arayışı başladı. Bu sene yükselen et fiyatlarına paralel kurbanlık fiyatları da geride bıraktığımız seneye göre iki katına yakın artış gözler önüne serdi. Buna göre büyükbaşta canlı kilogram fiyatı 280 ila 340 TL arasında, ufakbaşta ise 250 ila 300 TL arasında olacak. Bu halde ufakbaş fiyatı 13 bin ila 20 bin TL arasında, büyükbaşlarda ise hisse fiyatı 20 bin ila 30 bin TL arasında seyredecek.

Kurbanlık Fiyatları Belli Oldu: İşte Hisse Bedelleri

3.3 MİLYON HAYVAN
Her sene Kurban Bayramı'nda 2.5 milyon adet ufakbaş, 800 bin seviyesinde da büyükbaş hayvan piyasaya iniyor. Fakat bu sene işlemiş senelere göre satış oranında düşüş bekleniyor. Sektör oyuncuları, piyasaya çıkan hayvan adedinin da yüzde 20 düşük olacağını ifade ediyor.

VEKALET ARTACAK
Dernek veya vakıflar şimdilik kurbanlık fiyatlarını açıklamadı. Vekalet yolu ile vataniçi kesimlerde bu fiyatın %30 arkasında olması bekleniyor.
Kurbanlık bağışının ağırlıkla yapıldığı Afrika'da Sudan gibi ülkelerde ise etin kilogram fiyatının Türkiye'nin üçte biri kadar bulunduğuna ilgi çeken sektör oyuncuları, burada vekaletle kesilecek olan kurbanlıklar Türkiye'nin yarı fiyatı olacağını, o amaçla bu sene vekaletle kesimde artış beklediklerini kaydediyor. Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, besicilerin kurban bayramı amacıyla hazırlıklara başladığını, bayrama 10 gün kala da piyasalara ineceklerini ifade etti.
Yücesan, "Ülkemizde ortalama 2.5 milyon adet ufakbaş, 800 bin adet da büyükbaş hayvan kurban olarak kesiliyor. Fakat 2019'da yaşanan pandemi tesirleriyle arztalep dengesinin bozulmasıyla bu oranlarda şu zamana kadar kadar yüzde 20 gibi bir azalma ortaya geldi" dedi. Bu sene büyükbaş hayvan canlı kilogram fiyatının 280-340 TL, ufakbaşın ise 250-300 TL olacağını açıklayan Yücesan, "Bu fiyatlar, bir evvelceki seneye göre yüzde 80-90 artışa denk geliyor. O amaçla bu sene da bir düşüş bekliyoruz" şeklinde söyledi.

YÜZDE 30'U YARDIM KURULUŞLARINA
Kurbanlıklarda senelik ortalama 10 milyon hisse oluştuğunu izah eden Yücesan, "Bu hissenin %30'una yakını Mehmetçik Vakfı, Kızılay Derneği gibi çoğu yardım kurumu doğrultusundan vekalet tekniğiyle kesiliyor. Geri kalan alanı toplu kesim yerleri başta olmak suretiyle münferit çalışmışlarda bizzat nezaret edilerek kesilir" dedi. Kurbanlık bağışının ağırlıkla yapıldığı Sudan gibi ülkelerde ise etin kilogram fiyatının Türkiye'nin üçte biri bulunduğuna ilgi çeken sektör oyuncuları, "Türkiye'de etin kilosu 12 dolar. Başta Sudan olmak suretiyle Sudan gibi ülkelerde ise 4 dolar. Dhadiyisıyla burada vekaletle kesilecek olan kurbanlıklar Türkiye'nin yarı fiyatı olacaktır. O amaçla bu sene vatandışı vekaletle kesimde artış bekliyoruz" şeklinde söyledi.

AdminAdmin

Yönetici