EĞİTİM
Giriş Tarihi : 28-04-2024 22:57

Bakan Tekin: O Halde Çocuğunuzun Öğretmenini Seçmeyin

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin mülakat hususu ile alakalıki münakaşalara dair: Bunu bahsetmektan gına geldi. 20 milyon çocuk bize emanet. Çocuklarını bize emanet eden veliye bir biçimde onları mutlu edecek, çocuklarının iyi eğitimi verecek öğretmenleri seçmek benim vazifiyetim. Beni eleştiren insanlardan şunu rica ediyorum. O vakit çocuğunuzu okula yazdırırken öğretmen seçmeyin lütfen." dedi.

Bakan Tekin: O Halde Çocuğunuzun Öğretmenini Seçmeyin

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin katıldığı özel bir televizyon kanalında gündeme dair soruları cevapladı. Genellikle öğretmen atamaları hususu ile alakalı yapılacak olan mülakat uygulamaları ile alakalı "Mülakat kalsa bile bunu nasıl tartışır olmaktan çıkarmayı düşünüyorsunuz?" sorusuna dair açıklama yaptı.
Bakan Tekin mülakat meseleye dair;

Mülakat kalsa bile bunu nasıl tartışır olmaktan çıkarmayı düşünüyorsunuz?

"Ben kendi şahsen mülakattan mülakat i ile alakalı kanaatim ve mülakattan beklentimi her kısımda söylüyorum. Ben yirmi milyon çocuk bize emanet. Ben bu yirmi milyon bana çocuğun emanet eden veliye bir biçimde onları mutlu edecek çocukların iyi eğitim almalarını sağlayacak en iyi öğretmenleri seçmek benim vazifiyetim. Şimdi beni eleştiren insanlardan şunu rica ediyorum.
Genellikle o vakit çocuğunuzu okula yazdırırken gidip öğretmen seçmeyin lütfen.
Öğretmen seçiyorsunuz, öğretmenleri zor halde bırakıyorsunuz. Siz o vakit atanan tüm öğretmenleri gidin çocuklarınızı yazdırın. Bana öğretmenlerimizden şikayet etmeyeceksiniz o vakit dostlar. Ya eksiklika bakmayın.
Ben bundan kaynaklı şunu gerçekleştirmek istiyorum. Ya bekleyen dostlarımız var doğrudur. Hepsine saygım var Ama ben de bakan olarak burada benim uygulamasımı yaşama geçirebilecek hem teknik manada hem pedagojik manada donanımı olan en iyi öğretmenleri seçmek benim vazifiyetim. Bu natural olarak yapılması lüzumen bişi. Ben Milli Eğitim Bakanlığı olarak bunu nasıl ölçebilir bunu ölçmemin yolu dostlarımızın ders anlatma ve bizim uygulamalarımıza vakıf olma hallerinın tartmak. Bunun amacıyla de şahsi olarak şayet toplumda bir meslekte mülakatla personelin alıncaksa bunun yalnızca örneğin öğretmenlik bulunduğunu olması lüzumtiğine inanıyorum. Çünkü insanlar katiyen diğer kimseye emanet edemeyecekleri kadar ehemmiyetsedikleri, çocuklarınızca emanet ediyorlar.
Ben bundan kaynaklı bir meslek şayet mülakat lüzumtiriyorsa bu onun amacıyla en doğru mesleğim ve birinci sıradaki mesleğin öğretmen bulunduğunu düşünüyorum.
Şimdi burada bir uzlaşmamız lazım yani öğretmenlikte mülakat lazım olur mi lüzummez mi?
Şimdi kategorik bir biçimde ben öğretmenlikle mülakata karşıyım istemiyorum diyenlere söyleyecek cevapım yok. Yani ben diyorum ki ben insanların göz bebekleri hususmundaki çocuklarını bana emanet ediyorlarsa ben de onlara en iyi öğretmenlerle eğitim öğretim prosesi sunmak halindeyım. Bunu da sahip olunan sistem amacıylade en iyilerini seçmek amacıyla bir mekanizma üretmek istiyorum. Mülakat var ve ben bu mülakatı onların amacıyladen en iyilerini seçebilecek kullanmak istiyorum, yararlanmak istiyorum. Şimdi buna ben karşıyım diyenlere söyleyecek sözüm yok.
Yani onlara itiraz etmiyorum. kendi duruşlarıdır, saygı duyuyorum. Ha benim yaklaşımım bu. Zaten bakan olarak benim gerçekleştirmek halimda bulunduğum hususatta bu. Yani yasada mülakat var ve bunu gerçekleştirmek halindeyım.
İki bir kısım yani şunu diyenlere evet mülakat öğretmenlikte lüzumlu olabilir. Ama ben sizin adaletinize emniyetmiyorum diyen şahsa cevapımı da ben sağlıyorum. Diyorum ki gelin masanın çevresine oturalım. Sizin zihninizde adalet, hukuksuzluk, kayırmacılık veya aynısı şeylere nedeniyet sunar her ne işe onları çözebilecek önlemleri birlikte masanın koyalım. Benim ürettiğim khadise.
Yöntemler bunlar. Diyorum bir mülakata alacağımız öğretmen adayı dostumuza diyeceğiz ki biz sizi işte ortaöğretim matematiğe Öğretmen alacaksak şayet dokuzuncu sınıf matematik Milli Eğitim Bakanı'nın Talim Terbiye Kurulu Başkanı'nın internet sayfasındaki uygulamadan dokuzuncu katagoriden sizi biz o gün bir deneme dersine çağrı ediyoruz diye KPSS imtihanındaki sıralamaya göre Zaten üç katına kadar adayı çağrı ediyoruz. Size söylüyor ki İsmail Bey sen atıyorum dokuz Haçünkün günü Başşehri öğretmenevinde mülakata çağrı ediyoruz. Mülakata ya deneme dersi diye tariflıyorum ben gerçekten. Deneme dersine çağrı ediyoruz. Sana o gün dokuzuncu sınıf, matematik kazanımlarından birini anlatmanı isteyeceğiz senden. Sizi çağrı ettik. Saati verdik. Sizin adınızı biz kapatıyoruz. Sizin adınız önünde mülakata gireceğiniz jüri doğrultusundan bilinmiyor. Sizin bir kod numaranız var. Sen kod numarasıyla geldiniz. Biz yürüyüş. Bizim de isimlerimiz saklı. Bizim de kod numaralarımız. Biz bakanlıkta bu tür bir sistem meydana getirdik. Üç jüri delegesi var. Üç jüri delegesin ismi belli değil. Üçüncü tedibimiz de bu. Yani jüri üyeleri, önüne gelen adayın ülkei, anası, babası, adı hiçbir verileri yok. Beş bin sekiz yüz yetmiş sekiz sasenesi aday geldi. Onu imtihana alıyorlar. Dhadiyisıyla bizden torpil isteyecek şahıs veya size ileriki torpil amacıyla Gelecek şahıs kendisini mülakata alacak şahıslar ile alakalı bir balakalı değil.

"Biz jüri delegesi olarak aday i ile alakalı balakalı değiliz. Bunu da temin ettik."

"Biz jüri delegesi olarak aday i ile alakalı balakalı değiliz. Bunu da temin ettik. Tek eksik kalan şey atama rakamına göre oluşturacağımız komisyon rakamları. Kaç ilde gerçekleştireceğiz? Çünkü bir de bunun vakit çok fazla vakit alan çünkü. Evet. Şimdi üç önlem bu. Dördüncü önlem. Ben diyorum ki Bakın bir önlemimiz daha var. Aday ben beni üyeleri gördü, sevmediler. İşte kılığıma kıyafetime takıldı, ülkeime takıldı. Bana zor soru sordu. Öyle bişi de yok. Aday salona girdiği an, bilgisayar tuşuna basacağız. Basacak dşayetlendirme imtihan hizmetleri yinel müdürlüğümüzün hazırladığı dokuzuncu sınıf matematik sorularından biri adayın önüne çıktı olarak ileriki. Bu soruların bu bozukluğun cevapı da var. Yani jüri üyeleri adaydan bu soruda hangi cevapları alınması lüzumtiğine dair bilgi de adaya yani jüri üyelerine bunu vermiş olacağız. Yani Erzurum'daki aday jüri delegesi de Sivas'taki jüri delegesi de adaydan bu soruya ne cevap vermesi lüzumluliğini biz esasen ona da sağlıyoruz cevapı. Şimdi bunu da yaptık. Dördüncü önlem. Beşinci önlemimiz Şunu diyebilir aday. Diyebilir ki dostlar ben gerçekten şöyle dedim. Ama jüri delegesi bana eksik not verdim. Onun önüne geçmek amacıyla de imtihanı son on dakikasını adaya bir A4 kağıdında bana bu soru soruldu. Ben de şu cevapları verdim. Altı İmza atıp tutanak altına atacağı bir mekanizmadır. Altıncısı bakın diyoruz ki tüm bu prosesi de kamera kaydına alacağız. Son bir önlemimiz daha var. Şunu diyebilir aday. Şunu diyebilir diyebilir ki ben imtihana girdim gerçekten çok iyi yaptım fakat sonra işte siyasi referanslar, diğer referanslarla benim notumu değiştirdiler. Bunun da önüne geçiyoruz. Bunların hepsini lok kayıtlarını tutacağız. Jürü üyeleri, aday imtihanını tamamladığı an çıkar çıkmaz elektronik bölgeda notlarını giriyorlar. Sistem üç jüri delegesinin birbirisinden bağımsız verilen notlardan biri ortalama not üretiyor ve il işte o beş bin sekiz yüz yetmiş sekiz sasenesi adayın sayfası tamamiyle kapanıyor. Ondan sonra fakat itiraz üstüne bir komisyon doğrultusundan yine açılıp dşayetlendirme yapabilir. Yani aday itiraz ederiz itiraz etmezse esasen kapandı husus. Şimdi ben diyorum ki bu kadar emniyet önlemi aldım. Yani mülakatı evet olabilir fakat adaletten kaynaklı kaygım var diyen şahıslari de bu önlemleri sunuyorum. Yetmiyor bişi daha söylüyorum. Diyor ki bu kadar anlatıyorum. İlave diğer şu da olsun diyeceğiniz bişi varsa gelin onu da çalışalım, onu da koyalım benim hususmuz bu"
açıklamalarında bulundu.

AdminAdmin

Yönetici