EĞİTİM
Giriş Tarihi : 28-04-2024 22:34

Yaşlı Destek Programı (YADES) Başvuruları Başladı

Yaşlı Destek Programı (YADES) Başvuruları Başladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdbuyruk Göktaş, ihtiyarların korunması, desteklenmesi ve yaşamlarının basitlaştırılması amacıyla belediyeler doğrultusundan hazırlanacak projelerin dşayetlendirileceği Yaşça büyük olan Destek Programı'na (YADES 2024) müracaatların başladığını söyleyerek, bu sene YADES amacıyla 11 milyon 278Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdbuyruk Göktaş, ihtiyar nüfus seviyesinın yüzde 10,2’ye yükseldiği Türkiye'de, bakanlığının ihtiyarlara yasenean hizmetlerin adedinin artırılması ve lüzumsinimlere göre türlendirilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.

Bakan Göktaş, bu kapsamda bakanlığımızca aile temellı aktif ve sıhhatli ihtiyarlamanın desteklenmesi siyasetini YADES uygulamasıyla sürdürdüklerini söyleyerek, "Yaşça büyük olanlarımıza yönelik hizmetlerin sunumunda kurum bakımı hizmetleri beraberinde, evde bakım, gündüz bakım gibi koruyucu engelleyici seçenek hizmet modellerini de vakitgelenlaştırıyoruz. Hem de ihtiyarlar ve yakınlarının evvelcelikli tercihi olan gündüz bakım ve evde bakım destek hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla projeler yürütüyoruz.” dedi.

2016'da uygulanmaya başlanan ve yinel bütçeden aktarılan kaynakla sürdürülen YADES ile mahalli hareketlileri harekete geçirerek, ihtiyarlık bölümünde farkındalık oluşturmayı, ihtiyarların ev bölgelarında ve sosyal yaşama khamlelarının desteklenmesini hedeflediklerini bildiren Bakan Göktaş,  "65 yaş üstü yurtdaşlarımızın korunması ve desteklenmesiyle bakım desteği ve psikososyal desteğe lüzumsinimi olanların yaşam sürdürdükleri mekanlarda lüzumlu bakımlarının yapılarak yaşamlarının basitlaştırılmasını dayanıklıak üzere, 8 senede toplam 45 milyon TL finansman desteği sağladık. Bu kapsamda 8 senede 42 belediyede yürütülen 74 projeyle 87 bin 987 hanede 128 bin 691 ihtiyarya ulaştık. Yaşça büyük olanların korunması, desteklenmesi ve yaşamlarının basitlaştırılması amacıyla belediyeler doğrultusundan hazırlanacak yeni projelerin dşayetlendirileceği YADES 2024 müracaatları ise başladı. Bakanlığımızca bu sene YADES amacıyla 11 milyon 278 bin lira ödenek ayırdık" şeklinde söyledi.
 
PROJE TEKLİFLERİ 3 HAZİRAN’A KADAR VALİLİKLERE TESLİM EDİLECEK

YADES 2024 uygulaması kapsamında ayrılan ödeneğin bakanlık doğrultusundan tespit edilen usul ve temellar kapsamında belediyelerin hazırlayacakları ve valiliklerce öneri edilecek projeler amacıyla kullandırılacağını bildiren Bakan Göktaş, belediyelerce hazırlanacak projelerin vakitlerinin bir sene olacağını, onaylanan projelerin, belediyeler doğrultusundan yapılacağını ve kontrollerin ise valilikler vasıtasıyla yürütüleceğini söyledi. Bakan Göktaş, uygulamaa başvuracak belediyelerin hazırlayacakları proje önerilerini, en geç 3 Haçünkün saat 17.00’ye kadar valiliklere teslim etmesi lüzumluliğini bildirdi.
 bin lira ödenek ayırdıklarını bildirdi.

AdminAdmin

Yönetici