DÜNYA
Giriş Tarihi : 24-04-2024 20:12

Sahra Tozu Türkiye'ye geldi, Hava Kalitesi Endişe Veriyor.

Sahra Tozu Türkiye'ye geldi, Hava Kalitesi Endişe Veriyor.

Sahra Tozu Türkiye'den Sonra Atina'yı Turuncuya Boyadı: En Şiddetli Toz Taşınımı"

Afrika'daki Sahra Çölü'nden kuzeybatıya doğru hareket eden çöl tozu, bu hafta başında Türkiye'ye ulaşmasının ardından Çarşamba günü Yunanistan'ın başkenti Atina'da etkisini gösterdi. Atina, 2018 yılından beri yaşanan en şiddetli toz taşınımını yaşadı.

Libya üzerinden taşınan Sahra tozu, Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak havanın yanında Marmara ve Ege bölgelerinde Salı gününden beri şiddetli bir şekilde hissediliyordu. Libya'da yaşanan "çöl krizi" nedeniyle bazı doğu kentlerinde acil durum önlemleri alındı ve resmi tatil ilan edildi.

Türkiye'de Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Çarşamba günü Ege kıyıları ve İç Anadolu'da 17 il için sarı kodlu uyarı yayımladı. Hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Toz taşınımının Cuma gününden itibaren etkisini yitirmesi bekleniyor. Solunum yolu rahatsızlığı olanların dışarıda geçirdikleri süreyi sınırlamaları ve koruyucu maske takmaları tavsiye ediliyor.

Sahra tozlarının etkisi sadece Türkiye ve Yunanistan ile sınırlı kalmadı. Mart ayının sonlarında ve Nisan ayının başlarında, İsviçre ve Güney Fransa'nın bazı bölgelerini etkileyen toz bulutları, Yunanistan semalarını yeniden kapladı.

Atina'nın hemen her noktasından görülebilen Akropolis, toz nedeniyle görünmez hale geldi. Ülkede hava kalitesinin düşmesiyle birlikte sıcak hava nedeniyle boğucu bir ortam oluştu. Yunanistan'da son 24 saatte 25 orman yangını bildirildi.

Sahra tozu, yılda 60 ila 200 milyon ton mineral tozu salıyor. Bu tozun bir kısmı Avrupa'ya kadar uzanan mesafelere ulaşabiliyor ve hava kalitesini olumsuz etkileyebiliyor.

AdminAdmin

Yönetici